Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
FESTIVAL TECHNICKÝCH PROJEKTŮ

ZŠ Krouna - Společnost Amavet i v letošním školním roce organizuje ve spolupráci s Pardubickým krajem soutěž pro žáky základních a středních škol s cílem podpořit jejich zájem o vědu a techniku. Tato soutěž se nazývá Festival vědecko-technických projektů a naše škola se jej již velmi úspěšně zúčastnila před 2 roky (více zde) - naši žáci se tehdy umístili mezi nejlepšími a vyhráli zájezd do Francie. Nyní se soutěže účastníme opět a to s projektem zaměřeným na zkoumání pevnosti papírových lepených desek v závislosti na jejich vnitřní struktuře.

 

Více v článku Jitky Urbanové ml.:

 

Do Festivalu vědecko-technických prací jsme se zapojily čtyři žákyně VII. A VIII. třídy – Jitka Urbanová, Hana Pešková, Daniela Nováková a Michaela Sklenářová. Náš projekt se nazývá: Zkoumání pevnosti lepených papírových materiálů v závislosti na jejich vnitřní struktuře.

 

O našem projektu: Cílem našeho projektu bylo zjistit, který typ lepené papírové dektury z hlediska její vnitřní struktury je finančně nejméně náročný a přitom unese co největší zatížení a obstojí i ve zkoušce průrazu. Tento projekt jsme vytvářely za účelem zjištění, které z dektur by bylo nejvýhodnější použít na výrobu krabic, v závislosti na finanční stránce a na tom, jak obstály v našich zátěžových a průrazových testech.

 

S tímto projektem jsme začaly zhruba v polovině října roku 2010. Nejdříve jsme vytvořily různé papírové dektury a na jejich základě jsme zkoumaly jejich váhu, průhyb při různém zatížení, jejich odolnost při průrazu a finanční náročnost. Naše hypotézy se nepotvrdily, jelikož  během výroby papírových materiálů jsme předpokládaly, že dektury  náročnější  na výrobu, obstojí v našich zkouškách odolnosti lépe. Ale právě tato hypotéza se nám nepotvrdila, protože materiály náročné na výrobu moc nevydržely, ale naopak materiály nenáročné na výrobu obstály lépe (např. dektura, v níž byly jednoduché papírové válce, vydržela opravdu hodně - unesla až 4 kg).

 

Tento projekt pro nás byl zajímavý z důvodů výsledků našeho testování a našich nepotvrzených hypotéz.

 

Na okresní kolo soutěže jsme jeli 17. 2. 2011 a odehrálo se v Pardubicích v kulturním domě Dukla. Soutěž začala v 9:30 hod. Nejprve byla představena porota, která byla následně vyslána mezi projekty, aby je mohla řádně ohodnotit. Ve 12:00 hod. byl pro všechny přichystán oběd. V 15:00 hod. bylo vyhlášeno, kdo postupuje z kola okresního do krajského. My jsme postoupily a to nám udělalo obzvlášť velikou radost, protože na tomto projektu jsme pracovaly skutečně dlouho.

 

Krajské kolo se bude konat ve dvou dnech (17.–18.3.2011) a prvních dvanáct nejlepších projektů vyhraje týdenní poznávací zájezd do Francie. Okresní kolo bylo pro nás dost vyčerpávající, ale nyní jsme si už oddechly a všechny se těšíme na krajské kolo soutěže.

 

Urbanová Jitka ml.

 

Doplním ještě, že okresního kola se zúčastnilo 71 projektů a postoupilo jich 42. No a v krajském kole našemu týmu držím samozřejmě palce.

 

 

Neméně potěšující skutečností přitom je, že mezi porotci soutěže je i bývalá žákyně naší školy Mgr. Vendula Homolková, kterou si my učitelé ze školy pamatujeme jako skromnou, ale neskutečně pracovitou žákyni, která se přes nepřízeň osudu dokázala svojí vůlí, snahou a pílí už na základní škole vypracovat na jedničkářku a přestože tomu někteří nevěřili, dokončila i vysokoškolské magisterské studium. Je tak důkazem toho, že má-li žák snahu a zájem (a to je bohužel to, co příliš mnoha našim žákům chybí), může dosáhnout vynikajících výsledků.

 

Mgr. Kyncl Josef, ředitel školy

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.