Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
ZÁJEZD DO PRAHY NA VÝSTAVU OBRAZŮ FRANTIŠKA KAVÁNA

Hlinsko - Městské muzeum a galerie Hlinsko pořádá v úterý 18. září 2018 zájezd do Prahy na výstavu František Kaván – Český rok v krajinách. Odjezd je v 8.00 od zimního stadionu v Hlinsku. Výstava se koná v Galerii Kooperativy, Pobřežní 665/21, Praha 8.

 

Expozice, kterou společně navštívíme, představuje průřez tvorby Františka Kavána. Jedná se o jeho nejrozsáhlejší výstavu od roku 1941, která se konala v Hlinsku v budově dnešní základní školy Resslova a kde bylo k vidění přes 600 obrazů. V pražské Galerii Kooperativy je v současnosti vystaveno 141 jeho děl, včetně dvou obrazů zapůjčených ze sbírky Městského muzea a galerie Hlinsko.

 

 

Výstava českého roku v krajinách, představuje obrazy Františka Kavána vybrané z veřejných i soukromých sbírek. Důraz je kladen na obrazy větších formátů, v nichž malíř výrazně postihl typiku různých českých krajů a končin v rozličných atmosférických situacích a proměnách. A které také výrazně působí na návštěvníka, který si uvědomí, jak je v Česku krásně.

 

Kaván jako jeden z nejvýraznějších absolventů slavné Mařákovy krajinářské školy definoval v návaznosti na krajinářský odkaz Adolfa Kosárka a Antonína Chittussiho pojetí realismu v naší krajinomalbě. Přehlídku Kavánovy krajinářské tvorby pojímá její kurátor a specialista na malířův umělecký odkaz, PhDr. Michael Zachař, jako procházku domácí krajinou od jara do zimy, kdy jednotlivá zastavení doprovází sám malíř na velkoformátových dokumentárních fotografiích. Umělec zanechal v korespondenci a vzpomínkách četná autentická svědectví o svých krajinářských štacích a úskalích plenérové tvorby. Jsou to většinou jazykově a literárně poutavé i překvapivé texty, dokládající podobně jako u spolužáka Antonína Slavíčka úžasnou osobní schopnost vnímání a výkladu světa v jeho jednotlivostech i celku.

 

Na přípravě expozice Kavánových obrazů se podílela Národní galerie v Praze a několik dalších institucí, zejména Krkonošské muzeum v Jilemnici, které vlastní nejrozsáhlejší kolekci autorových prací. Návštěvníci zde najdou známá plátna i obrazy po desetiletí nedostupné či ztracené, některé v nových i nečekaných souvislostech.

 

Součástí zájezdu je i komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem PhDr. Michaelem Zachařem.

 

Cena zájezdu: 290,- Kč

 

Jako bonus je v ceně zájezdu šálek dobré kávy v přilehlé kavárně a také volná vstupenka na aktuální výstavu v Městském muzeu a galerii Hlinsko. U příležitosti tohoto zájezdu bude k prodeji katalog Františka Kavána za zvýhodněnou cenu.

 

Rezervace a informace na tel. 469 311 267

 

www.mmghlinsko.cz

 

Odehnalová Šárka

 

Teplá Ivana, Obec Krouna

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.