Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
ŠKOLNÍ VÝLET ČTVRTÉ A PÁTÉ TŘÍDY 2018/2019

ZŠ Krouna - V letošním roce se vydali žáci čtvrté a páté třídy na výlet do Kutné Hory. Nejprve jsme navštívili Sedlec u Kutné Hory. Prohlédli jsme si římskokatolický hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí a její netradiční výzdobu a seznámili jsme se s historií tohoto místa.

 

Poté jsme se přesunuli k další významné památce naší země a to ke Chrámu svaté Barbory. Chrám svaté Barbory, klenot pozdní gotiky a jedna ze čtyř staveb katedrálního typu v Čechách, je spolu s katedrálou Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele a historickým centrem Kutné Hory zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

 

Hrádek - České muzeum stříbra a středověký stříbrný důl

 

Naše kroky dále vedly do Hrádku - Českého muzea stříbra a středověkého dolu. Děti si nejprve poslechly slova paní průvodkyně. Dozvěděly se o nelehké práci a životě tehdejších horníků, prohlédly si pracovní nástroje, které používali. Dále se seznámily se středověkým způsobem těžby, zpracováním surového stříbra a s technologií ražby mince. V prostoru původního velkého těžního stroje na koňský pohon tzv. trejvu jsme dostali vybavení pro další část prohlídky - svítilnu, helmu a hornickou halenu s kápí tzv. perkytli. Takto vybaveni jsme odešli do štoly svatého Jiří, kde jsme v hloubce zhruba 40 m procházeli 250 m dlouhou částí původního středověkého dolu. Na zahradě Hrádku jsme zhlédli i tzv. havířskou osadu, tedy hrázděné a srubové stavby, přístřešky tzv. "havířské kavny" a především repliku nístějové pece s měchy – dobovou huť se svým zařízením a nástroji i historické figuríny dělníků. Prohlídku jsme si všichni moc užili a odjížděli jsme zpět k domovu plni zážitků, s mnoha zajímavými informacemi.

 

Boušková Helena, Mgr. Broulíková Jitka

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.