Krouna
Navigace
Povodňový plán obce
Úřední deska obce
Czech POINT
Počasí ZŠ Krouna
Předpověď počasí
Mateřské centrum
Linka důvěry ÚO
Protikorupční linka
Psí Detektiv
Poradna spotřebitele
Logo kampaně
Třídění odpadu:
Hodiny
Přístupy na stránky
Vaše IP je

ODKAZY NA STRÁNKY
EXKURZE DO PARDUBIC - HVĚZDÁRNA A LETECKÉ MUZEUM

ZŠ Krouna - Ve středu 25.9.2019 jsme, tj. žáci 9. třídy, hned ráno dopravili na krounskou zastávku Kampelička, kde jsme všichni spořádaně s paní učitelkou Mgr. Lenkou Beniačovou nastoupili do autobusu, který nás odvezl na nádraží v Hlinsku. Odtud jsme jeli přímo do Pardubic.

 

Nejdříve jsme v Pardubicích navštívili Hvězdárnu barona Artura Krause. Leží ve čtvrti Dukla a její hlavní náplní je popularizace astronomie pro širokou veřejnost. Pořádá astronomické kroužky pro děti a studenty, pravidelná večerní pozorování oblohy a přednášky pro širokou veřejnost na zajímavá témata z oblastí vědy a techniky. Hvězdárna disponuje několika přístroji, z nich největší je dalekohled typu Cassegrain se zrcadlem o průměru 45 cm. Přivítání bylo milé a prohlídka a beseda opravdu efektivní. Dozvěděli jsme se zde hodně zajímavostí o prvních kosmonautech, o letu na Měsíc (letos uplynulo 50 let od přistání Apolla 11 na Měsíci) a dalším dobývání vesmíru. Nechyběla interaktivní ukázka, jak vypadá naše galaxie a nekonečný vesmír. To všechny uchvátilo. Po besedě jsme se po točitých schodech dostali do kopule s hvězdářskými dalekohledy. Bohužel poprchávalo, a tak jsme se nemohli dalekohledem na oblohu podívat. V souvislosti s prohlídkou hvězdárny jsme se zapojili do akce Akademie věd ČR: "Pojmenuj exoplanetu" a zaslali návrhy pro jméno planety a hvězdy v souhvězdí Rysa.

 

Foto: Mgr. Beniačová Lenka

 

Pak jsme na společný oběd zavítali do útulné restaurace se speciálním názvem "Blériot." Pochutnali jsme si na výborném jídle a s nově nabitou energií se těšili na druhou část naší exkurze.

 

Pomocí trolejbusu jsme se přesunuli k letišti, kde je poblíž umístěno Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara. Vypravování o prvních letcích, výrobě prvních letadel a jejich vývoji bylo doplněno právě modely letadel té doby, včetně modelu letadla Blériot, na kterém Jan Kašpar provedl první dálkový let z Pardubic do Prahy. Mohli jsme si letadla vyzkoušet, obléci "letecké uniformy" prvních letců, prohlédnout si bojová letadla z I. a II. světové války. Nejzajímavější pak pro nás bylo řízení letadla ve virtuální realitě. Na letadlovém trenažéru jsme si všichni vyzkoušeli vzlétnout, letět a přistát na letadlové dráze.

 

Domů jsme jeli velmi spokojeni plni dojmů a krásných zážitků.

 

Více fotografií najdete zde, nebo myší klikněte na fotoaparát.

 

Mgr. Beniačová Lenka

 

Kušta Michal

 

 

INFO MZ ČR KORONAVIRUS
INFO PA KRAJ KORONAVIRUS
Hlášení rozhlasu
ORP Hlinsko
Propagační materiály
Turistické informace
Mapa
Web kamery online
Firmy v naší obci
Mikroregion Hlinecko
Pardubický kraj
Turistický portál
Na kole i pěšky
Dopravní portál PK
Práce v regionu
Veřejná anketa
Čtete úřední desku?

Pouze na internetu

Na nástěnce OÚ

Nečtu,nezajímam se

Propagační materiály
IQ-net již v KROUNĚ!
Přihlášení
Jméno

Heslo



Nejste členem?
Klikněte sem
a zaregistrujte se.

Zapomněli jste heslo?
Pro zaslání nového
Klikněte sem.